Historie klubu

Počátky před založením klubu

Na začátku dlouhé cesty, která vedla až k založení samotného klubu stáli bratři Hellerové a jejich spolužák z vysoké školy UHK. Martin a Tomáš Hellerové se už v Kolíně začali věnovat shotokan karate-do a aikido. V Hradci králové k tomu pak Martin Heller přidal saishokido (izraelská škola ju-jutsu) a allkampf-jitsu (německá škola ju-jutsu) a spolu s bratrem začali v ju-jutsu závodit. Max Politzer v této skupině působil jako učitel juda (především boj na zemi ne-waza) i jako příležitostný sparingpartner. Roku 2008 došlo k historicky prvnímu soustředění a to na chalupě v Jablonci nad Jizerou. Trénovalo se karate, judo a fyzička.         V průběhu této éry se začali bratři Hellerové postupně umísťovat na turnajích na 2. a 3. místech, ale titul mistra republiky stále unikal.

Založení týmu

Po návratu do Kolína hledal Martin Heller nové sparingpartnery, protože zbytek jeho tréninkové skupiny zůstal v Hradci Králové. Prvním novým sparingem byl instruktor musado Jakub Drábek. Spolu začali pravidelně trénovat a připravovat se na závody. Tělocvičnu zatím neměli, trénovali obvykle venku na louce a nebo u Hellerů na garáži. Aby své dovednosti dále obohatili, začali navštěvovat tréninky dalších bojových umění. Jakub thai-ti a Martin judo. Dále se pak Jakub začal zajímat o wing-tsun a Martin o BJJ. Třetím členem týmu se později stal Lukáš Kopecký, se kterým se Martin seznámil na trénincích juda a který měl už dlouholeté zkušenosti i s tréninkem karate. K týmu se příležitostně připojoval Tomáš Heller, který zatím stále studoval v Hradci Králové

Sebeobrana

V rámci profese pedagoga začal Martin Heller vyučovat v Kolíně na 6.ZŠ a na 7.ZŠ. Na obou školách založil a vedl kroužky sebeobrany pro žáky vyššího stupně (6. - 9. třída). Po odchodu ze 7.ZŠ tuto činnost provozoval už pouze na 6.ZŠ, kde později přidal i kroužek nižšího stupně (1. - 5. třída). Zároveň začal spolupracovat i s Mateřskou školou Pohádka, kde otevřel kroužek Karate pro nejmenší. Za nejvýznamnější akce těchto kroužků lze považovat účast malých karatistů v soutěži Mateřinka s vystoupením Děti, ze země vycházejícího slunce, se kterým postoupili až na celostátní přehlídku mateřských škol a úspěšné vystoupení kroužku sebeobrany na školní akademii.

Od pana Čeňka Hrabala, správce Fit klub Kolín, dostal Martin Heller nabídku vést sebeobranu pro dospělé v tělocvičně klubu. Přijal ji a následovala rok a půl trvající spolupráce na tomto projektu. Sebeobranu navštěvovali muži i ženy, od mladých až po důchodce. Tréninková skupina nebyla velká, ale lidé do ní chodili pravidelně, s elánem a dosahovali dobrých výsledků. Zároveň se tak podařilo získat tělocvičnu pro víkendové tréninky týmu.

Vznik Ju-Jutsu Kolín

Koncem roku 2011 začala činnost sebeobrany ve Fit klubu ochabovat. Přemýšlelo se o řešení nízké docházky novým náborem na sebeobranu. Nakonec však bylo na radu kamaráda Václava Doubravy rozhodnuto sebeobranu nahradit oddílem zaměřeným na sportovní formu ju-jutsu a to především na disciplínu fighting. Oddlí měl okamžitý úspěch a získal množství nových členů. Z těch nejtalentovanějších se později stali i přírůstky pro závodní tým. Oddíl se dobře rozvíjel a již po půl roce jeho existence bylo možné uspořádat v létě první klubové soustředění Ju-Jutsu Kolín v Maloticích. Soustředění proběhlo úspěšně a pro mnoho účastníků se stalo neopakovatelným zážitkem. Klub se rozvíjel dál a na Vánoce 2012 uspořádal své první závody a to v grapplingu (boj na zemi). Závody tehdy vyhrál perfektním výkonem Jan Ulrych.

Team Wolverine

Závodní tým se dál rozvíjel. K tomu mu pomohlo jak získání tělocvičny, tak otevření nezávodního oddílu ju-jutsu, kde bylo možno systematicky hledat a trénovat potencionální nové členy týmu. Zimní víkendové tréninky často probíhaly v tělocvičně, kde se netopilo, ale to nikomu nevadilo. Všichni byli rádi, že je kde trénovat. Martin Heller vyhrál ME v Praze 2011 a MČR 2011 a Lukáš Kopecký se stal juniorským vícemistrem republiky.

Účast v týmu si vysloužili dva noví členové: Václav Doubrava a Jan Ulrych. A tak se mohli kolíňáci na turnaji Kosa-cup 2012 již prezentovat jako opravdový tým a nikoliv jen jako jednotlivci. Tým doposud závodil pod hlavičkou spřátelených oddílů. Nejprve za karate SK Spartak Hradec Králové, Judo Hořice a později TJ Start judo Kolín. Bylo nezbytné dát týmu vlastní jméno a začít konečně závodit sami za sebe. Vybrán byl nakonec název Team Wolverine, pojmenovaný po severské šelmě rosomákovi. Název byl v angličtině, aby ho bylo možno používat i na zahraničních turnajích a byl pro cizince dobře srozumitelný.

Závodnická základna se dále rozrostla a to o: Aleše Smetanu, Jana Kovalczuka, Jakuba Křemena, Danu Vokřálovou a Matouše Fidlera. Tým se účastnil mnoha turnajů ve fightingu, grapplingu a galavečeru v kickboxu. Pořádal také různé společenské akce mimo rámec závodní činnosti, týmové párty, otužilecké koupání v Labi, hromadnou účast na plesech, nebo společné Čarodějnice. Vyvinul se tak v samostatnou komunitu, ve které už nešlo jenom o vyhrávání medailí, ale o vzájemné přátelství.

Doktrínou Teamu Wolverine bylo, že by se každý z jeho členů neměl věnovat pouze ju-jutsu v domácím klubu, ale měl by pokud možno navštěvovat ještě tréninky jiných bojových umění, aby se dále rozvíjel. Na doporučení trenéra Martina Hellera, začala většina závodníků pravidelně docházet na tréninky kolínského juda pod vedením pana Břetislava Olexy. Kromě toho byly pořádány výjezdové tréninky do jiných spřátelených klubů za novými technikami a ještě neokoukanými sparingpartnery. Kromě toho klub sám občas pořádal malé semináře, nebo předzávodní přípravná soustředění.

Vynaložené úsilí přineslo své ovoce v podobě 1 bronzové, 3 stříbrných a 1 zlaté medaile (Lukáš Kopecký - juniorský mistr republiky do 77kg) z MČR 2012, vítězné účasti na mezinárodních závodech v Německu, opětovného zisku titulu mistra Evropy pro Martina Hellera a 9 medailí z Gracei-cupu v Chomutově.