Gracie Cup - Chomutov 2013

06.04.2013 11:16

Ju-Jutsu Kolín, respektive jeho závodní část Team Wolverine, se v sobotu 6.4. zúčastnilo Gracei Cupu v Chomutově. Jednalo se o ligový turnaj v dvou disciplínách: brazilském jiu-jitsu (boj na zemi s kimonem) a grapplingu (boj na zemi bez kimona). Výprava čítala 6 závodníků a jednu 1 závodnici. Pro některé z nich to byl první start na akci takovéhoto typu. I když tým měl i několik ostřílených mazáků. Raní převážení ukončilo hladovku a mohlo se jít jíst. Potom nezbytná rozcvička a hurá na tatami. Většina borců z ostatních klubů se specializovala buď na jednu, nebo druhou disciplínu. Zato kolínští bojovníci šli téměř všichni bojovat jak s kimonem, tak i bez. Nevýhodou byla samozřejmě únava po první disciplíně, ale s tím se už musel hold poprat každý po svém. Soupeřů se sešlo slušné množství. Nejsilnější výpravy byly pražský Tiger team, chomutovský Tiger Relax club a MMA Chomutov.

Začalo se zápasy v kimonu. Tady se velmi kladně projevila trenérská práce pana Břetislava Olexy, neboť většina kolínských bojovníků navštěvuje kromě ju-jutsu i kolínské judo. Práce s kimonem kolínským borcům opravdu svědčila a nakonec každý z nich vybojoval medaili. Bez kimona to bylo o poznání horší a někteří z kolíňáků vypadli z turnaje poměrně rychle. Specializace na grappling byla jasně viditelná. Nejnebezpečnější byli především zápasníci z MMA Chomutov, kteří měli znamenitý klinč.

Velmi napínavým momentem se stal zápas trenéra kolínského týmu Martina Hellera s pražským zápasníkem z týmu André Rainderse (jeden z nejlepších českých MMA zápasníků). Pražský zápasník z počátku vedl, ale Martin se nechal týmovými kolegy vyhecovat k maximálnímu výkonu a v nestřežené chvíli nasadil soupeři páku na ruku (arm-bar). Ten ale vida, že se blíží konec zápasu odmítl vzdát zápas odplácáním a vydržel až do konce a postoupil tak do finále. Nutno podotknout smutný fakt, že tak učinil za cenu vážného zranění ruky a finále tak před limitem prohrál.

Kolínští bojovníci nakonec i v této diciplíně vyválčili 3 medaile a udělali tak krásný výsledek, celkově 9 medailí. 3 zlatá, 2 stříbrná a 4 bronzová umístění.

Do konce jarní sezóny zbývají ješte jedny až dvoje malé klubové závody a jedny velké. Snad nám naši kolínští fighteři budou dělat radost i nadále.