ISA Europien Budo Games - Požerevac 2013

30.03.2013 11:14

 

Na Europien budo games 2013 v Srbsku měla Česká republika relativně malou, ale zato úspěšnou výpravu. 13 lidí vybojovalo dohromady 7 medailí. Jedním z nich byl i kolínský závodník v ju-jutsu Martin Heller.

Letošní příprava byla skutečně náročná. Nejhorší na ní byla rozdílnost mezi českými a srbskými váhovými kategoriemi. Zatím co Martin v Čechách zápasí v kategorii do 85kg, v Srbsku bojoval v kategorii do 81kg a tak musel hubnout do váhovky 8kg. Naplno trénovat a zároveň hubnout bylo velmi vyčerpávající.

Česká výprava jela do Srbska osobními automobily. Cesta začínala v Praze v pátek ráno v 8:00. Obvykle takováto cesta vychází na 11 až 12 hodin. Ale díky bouračce a následné koloně na D1 a píchnutí kola před Bělehradem trvala dlouhých 15 hodin. Cílem výpravy byl Požerevac a následný turnaj druhý den v blízkém Kostolacu.

V Srbsku výpravu přivítalo krásné jarní počasí 13 až 17 stupňů, o kterém si v té době zasněžené Čechy mohly nechat jenom zdát. Srbsko je obecně zemí protikladů. Zatím co některé části jsou zcela nové a krásné, jiné jsou staré, zničené válkou a nebo doslova vybydlené. Stejné to bylo i s místy, které navštívila naše výprava. Zatím co hotel byl opravdu luxusní, tak hala, kde se závody konaly, byla ve velmi zanedbaném stavu se špinavými šatnami a doslova odpornými záchody.

Turnaje se zúčastnilo přes 220 závodníků z mnoha evropských států: Srbska, Chorvatska, Francie, Itálie, Německa, Holandska, Moldávie, Ruska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a samozřejmě z České republiky. Konkurence bylo opravdu veliká, jednalo se o zkušené borce. A jak je pro ju-jutsu typické, měli často řadu zkušeností i z jiných bojových stylů.

Turnaj zahájilo předtančení Srbských lidových tanců a projev MUDr. Ivici Zdravkoviče, prezidenta Internacional Shinbudo Association, pro srbskou televizi. Pak už přišly na řadu samotné zápasy. Zklamáním pro českou reprezentaci byl fakt, že neproběhlo řádné převážení, jak jsme zvyklí v Čechách. Pouze bylo slíbeno, že pokud bude některý zápasník podezřelý z nedodržení váhy, bude dodatečně převážen a případně vyškrtnut.

Na váhovou kategorii -81kg (kde zápasil i Martin Heller) došlo až pozdě odpoledne. Byla velice silně obsazena bojovníky z klasického ju-jutsu, karate, taekwonda, kickboxu, juda, brazilského jiu-jitsu atd. Nebylo lehkých soupeřů. Překvapením bylo, že ačkoliv bylo avizováno, že se bude nepřiměřený kontakt přísně trestat (údery by měly být na hlavu zastavované), většinou tomu bylo přesně naopak. Potrestáno nebylo ani silně rozseknuté obočí po kopu z otočky. Díky zákazu direktových úderů na hlavu se v postoji více kopalo než běžně. Inu, bylo třeba se přizpůsobit jiným pravidlům a zkusit se prosadit i tak. Martin zvolil taktiku tvrdých úderů na trup, hodů za nohy soupeře (morote gari) a křížového držení na zemi (mune gatame). Taktika se ukázala jako účinná především ze dvou důvodů: 1) soupeři používali především velké hody přes boky a s hody za nohy příliš nepočítali, 2) zvýšená frekvence kopů, daná pravidly, hodům za nohy přímo nahrávala. Kvalitní držení na zemi tak bylo už jen závěrečnou tečkou za osudem soupeřů.

Dílem zkušeností, taktiky, připravenost a nezbytného štěstí se tak podařilo, že Martin v turnaji zvítězil a stal se tak mistrem Evropy do 81kg pro rok 2013. Připojil se tak k úspěchům svých kolegů z reprezentace.