Předváděcí akce ju-jutsu

10.09.2013 19:00

V úterý  10.9. proběhla v hale SOŠ a SOU stavební Kolín v Brankovické ulici náborová akce Ju-Jutsu Kolín. Přišlo velké množství zájemců o toto bojové umění a to jak z kategorie žáků, tak i dospělých.  Kapacita haly byla využita téměř maximálně.

V 19:00 začal celou akci uvítáním příchozích hlavní trenér klubu Mgr. Martin Heller. Poté již mohl začít samotný prezentační program. Ten byl rozdělen do čtyř částí tak, aby co nejlépe mohl deklarovat technickou všestrannost tohoto bojového umění. Těmito částmi byly: úpolová gymnastika, sebeobrana, kata a sportovní akce.

První byla úpolová gymnastika. Tato složka tréninku přináší bojovníkům ju-jutsu hned dvojí užitek, učí je bezpečnému zvládnutí pádů a zároveň zlepšuje jejich koordinaci. Na prezentační akci mohli diváci shlédnout kromě klasických gymnastických prvků i širokou škálu technicky náročných pádů, gymnastiku dvojic a prvky dynamického posilování.

Po ní již následovala sebeobrana v podání hlavního trenéra klubu, který se musel střídavě bránit napadením tří útočníků.  Jednalo se o technicky i fyzicky velice náročnou záležitost, neboť musel demonstrátor řešit sled mnoha sebeobranných akcí v řadě bez přestávky. Některým ze zájemců připadala sebeobrana možná až příliš brutální. Rozhodnost a nesmlouvavá tvrdost jsou však zcela zásadní, má-li se menší a slabší obránce účinně ubránit přesile agresorů.

Dalším bodem programu byla kata. Katy jsou sestavy, které sloužily jako metoda uchovávání a předávání široké škály technik ju-jutsu. Na rozdíl od katy v karate se kata v ju-jutsu cvičí ve dvojicích. Katu cvičil trenér Jan Ulrych za doprovodu tenéra Martina Hellera. Jednalo se o katu stylu Goshin-ryu a zájemci se touto formou mohli seznámit s fundamentálními kořeny ju-jutsu.

Vrcholem večera byly sportovní akce, používané v závodní disciplíně fighting. Prezentována zde byla široká škála kombinací úderů, krytů a úhybů, mnoho druhů kopů, včetně kopů ve výskoku a kopů z otočky, hody, strhy i podmety a vše bylo samozřejmě zakončováno na zemi pákou, nebo škrcením.

Akce se setkala s velikým úspěchem diváků a věříme, že mnoho z nich dorazí i na tréninky do našeho klubu. Nábor nových členů potrvá po celé září.