Střet kolínských grapplerů

13.10.2013 20:19

 

Turnaj by se dal označit, jako střet regionálních grapplerů. 6. Října se totiž v tělocvičně bývalé ZŠ Kaňk uskutečnil turnaj v boji na zemi, ve kterém se spolu utkali bojovníci klubů Grappling Kaňk, Ju-Jutsu Kolín a několik málo kolínských judistů. Nějakou rivalitu a nevraživost mezi kluby byste tu však těžko hledali. Atmosféra byla pohodová a přátelská. Soupeření patřilo jen a pouze na žíněnku.

Poprvé bojovali i žáci

Byl to první z podobných turnajů na Kolínsku, kterého se mohli zúčastnit i žáci a to hned ve dvou kategoriích -62 kg a +62kg.  Přes to, že většině mladých bojovníků chyběly zkušenosti a byly to obvykle jejich první závody, všichni bojovali velmi srdnatě. Snaha vyhrát před časovým limitem, který byl 3 minuty, byla tak veliká, že jsme zde mohli vidět plno urputných soubojů, které byly vskutku ve většině případů zakončeny škrcením, či pákou. Medailisté nižší váhové kategorie u žáků byli 3. místo Filip Veselý, 2. místo Vojtěch Gregor a 1. místo Martin Svárovský.  Ve vyšší váhové kategorii se na 3. pozici umístil nadějný bojovník Kaňku Aleš Matějka. 2. příčku obsadil Petr Tuček a 1. místo právem vybojoval zkušený kolínský judista Vojtěch Dzik. Nejlepším zápasem turnaje žáků se stal technicky velmi vydařený střet Daniela Bílka s Tomášem Novákem.

Nabitý turnaj pod 80 kg

Početně nejobsazenější byl turnaj -80 kg. Utkalo se zde osm bojovníků a byly zde vidět zápasy opravdu na úrovni. Nejrychlješím zápasem této kategorie byl hned ten první mezi Lukášem Kopeckým a Alešem Matějkou. Kopecký zápas ukončil po pár sekundách bleskurychlou pákou na kotník. Velice povedeným byl i zápas mezi domácím Janem Škarkou a Matoušem Fidlerem, kde Škarka dlouho odolával nasazenému trianglu (škrcení nohama). Nakonec se však musel vzdát.  Velmi rychlých vítězství docílili i Tomáš Vágner a Jan Ulrych, oba naskočenou gilotinou. Nejlepším zápasem turnaje dospělých (včetně těžké váhy) se stal duel mezi Škarkou a Vágnerem, v němž jsme mohli vidět mnoho krásných a opravdu velkých hodů. Ze souboje vyšel nakonec jako lepší Jan Škarka. Na třetím místě po souboji s Janem Škarkou se nakonec umístil juniorský mistr republiky Lukáš Kopecký. O první místo se nakonec utkali ve velice pohledném souboji Jan Ulrych a překvapení turnaje Matouš Fidler.  Jan Ulrych však nakonec potvrdil roli favorita turnaje a vybojoval 1. místo.

David proti Goliášovi

I tak by mohly být nazvány souboje těžké váhy, která byla vypsána +80 kg. Za Ju-Jutsu Kolín se turnaje zúčastnili Ondřej  Novák (88 kg) a kolínský trenér a dvojnásobný mistr Evropy Martin Heller (86 kg). Za Grapplling nastoupili Michal Junek (134 kg) a Jan Bartůněk alias Johnny (128 kg), mistr Svealandu v řecko-římském zápase a vícemistr ve volném stylu. Pro Johnyho tyto závody představovaly comeback na žíněnku po 12 letech bez závodění. V prvním zápase těžké váhy na sebe narazili Martin Heller a Michal Junek. Heller po opatrném začátku  hodil těžšího Junka judistickým chvatem, poté se však musel bránit pokusu o škrcení, ze kterého nakonec zdárně utekl a zápas ukončil ve svůj prospěch pákou na ruku. V druhém zápase se utkali Jan Bartůněk a Ondřej Novák. Novák zahájil zápas neúspěšným pokusem o zápasnický hod za nohy, po kterém skončil pod Bartůňkem. Ten si zápas pohlídal, Nováka přetočil na záda a zápas ukončil škrcením. V Boji o 3 místo se utkali Novák a Junek. Novák se poučil ze své předešlé prohry. Nejprve naskočil na soupeře do pozice guardu a poté se mu povedlo dostat do dominantní pozice a začal střádat bod po bodu. Vyčerpaný Junek v bezvýchodné situaci zápas nakonec raději odplácáním vzdal. Ondřej Novák tak vybojoval krásné třetí místo. O zlatu se rozhodlo v nepříliš pohledném souboji mezi dvěma zkušenými bojovníky Hellerem a Bartůňkem. Na obou stranách proběhlo několik pokusů o páku, či škrcení. Bezvýsledně. Zápas nakonec rozhodla jediná dominantní pozice ve prospěch Martina Hellera.

Výsledky žáci -62 kg

1. místo Martin Svárovský 61,5 kg

2. místo Vojtěch Gregor 58,9 kg

3. místo Filip Veselý 54,7 kg

4. místo Alexandr Szkandera 45,7 kg

Výsledky žáci +62 kg

1. místo Vojtěch Dzik 85 kg

2. místo Petr Tuček 70,1 kg

3. místo Aleš Matějka 73,5 kg

4. místo Tomáš Novák 66,3 kg

5. místo Daniel Bílek 86,4 kg

Nejlepší zápas turnaje - žáci

Tomáš Novák vs. Daniel Bílek

Výsledky muži -80 kg

1. místo Jan Ulrych 78,9 kg

2. místo Matouš Fidler 79,8 kg

3. místo Lukáš Kopecký 78,4 kg

4. místo Jan Škarka 73,1 kg

5. - 6. místo Aleš Smetana 72,5 kg

5. - 6. místo Tomáš Vágner 79,9 kg

7. - 8. místo Aleš Matějka 73,5 kg

7. - 8. místo Jakub Sýkora 63,2 kg

Výsledky muži +80 kg

1. místo Martin Heller 85,8 kg

2. místo Jan Johnny Bartůněk 126,7 kg

3. místo Ondřej Novák 88,8 kg

4. místo Michal Junek 134,6 kg

Nejlepší zápas turnaje - muži

Jan Škarka vs. Tomáš Vágner