Vánoční grapplingový turnaj 2013

10.01.2014 17:18

Radost i zklamání

Obojím byl letošní Vánoční grapplingový turnaj pro pořadatele. Oproti minulému roku se zdvojnásobila účast závodníků (bohužel zdaleka ne všichni jsou na hromadné fotce) a na rozdíl od jedné kategorie BRH se nyní bojovníci a bojovnice utkali hned ve třech kategoriích (žáci, muži + junioři, ženy + juniorky). Na druhou stranu lze za neúspěch považovat nesplnění původně plánovaného konceptu. Ten byl takový, že je turnaj především pro začátečníky z našeho klubu. Zkušení závodníci z Teamu Wolverine a hosté ze spřátelených klubů se měli utkat jen v jednom až dvou exhibičních zápasech pro zpestření večera. V tomto ohledu se však původní plán nepodařilo naplnit a většinu závodníků tak tvořili zkušení borci a hosté.

Mladí dravci

V turnaji žáků se sice utkali pouze tři zápasníci, avšak všichni předvedli velice pohledné výkony a jsou pro náš klub příslibem do budoucna. Věříme, že časem budou moci náš oddíl reprezentovat i na větších akcích mimo region. Rádi bychom zde vyzdvihli výkon Filipa Veselého, který se v turnaji musel utkat s o 15 kg těžšími soupeři. Ti ho sice nakonec svými fyzickými parametry udolali, ale Filip si svým výkonem rozhodně neudělal ostudu. Naopak, bojoval velmi statečně a ukázal, že i proti mnohem těžším soupeřům je schopný udělat dobrý zápas.

Kategorie žáci

1. místo Petr Tuček

2. místo Tomáš Novák

3. místo Daniel Bílek

Jeden statečný

Tím jedním statečný byl David Bak, jediný z letošních nováčků našeho klubu, který se odvážil zvednout hozenou rukavici. A neudělal to vůbec špatně. Vyhrál sice jediný zápas, avšak v žádném z těch dalších si nevedl špatně a rozhodně nebyl pro zkušené borce pouhou jednohubkou, jak by si mohli myslet. V onom vítězném zápase pak dokázal porazit mnohem masivnějšího Ondřeje Nováka, kterého zakončil submission louskáčkem a to v čase 1:40, přičemž právě louskáček je zakončení, které je proti objemnějším soupeřům velmi náročné.

Milí hosté

Oněmi milými hosty byli Pavel Škarvada, judista z TJ Start Kolín a Aleš Matějka, grappler z MMA Kaňk. Oba do turnaje vnesli to kouzlo setkávání se s odlišnými styly a technikami z jiných klubů. Pavel ukázal řadu vydařených velkých hodů (nejlepších na turnaji) a Aleš předvedl páky na nohy a vydařenou práci v guardu. Jejich vzájemný souboj byl jedním z nejhezčích zápasů turnaje.

Ostaršení bojovníci

Oněmi ostaršenými bojovníky byli právě Aleš Matějka a Vojta Dzik (člen TJ Start Kolín i Ju-Jutsu Kolín zároveň). Oba by správně věkově ještě patřili do kategorie žáků, avšak trenéři do nich vložili důvěru a vyslali je vstříc novým zkušenostem bojovat v kategorii BRH mužů a juniorů. Přesto, že kluci na medaile nedosáhli, bojovali dobře a nabrali řadu zkušeností. Ne na darmo se říká, že jeden ostrý zápas je lepší než 10 sparingů.

Pracovitý Novák a líný Smetana

Ondřej Novák je člen klubu, který na sobě trpělivě pracuje a snaží se zápasit. To postupně začíná nést své ovoce a tak se na posledních dvou regionálních turnajích umístil vždy na bedně. To Aleš Smetana je trochu jiný typ. Tento talentovaný bojovník byl k účasti v turnaji téměř donucen. Byl tam nasazen jako jediný zástupce Teamu Wolverine a neočekávalo se od něj nic jiného, než vítězství. Aleš očekávání do něj vložená s přehledem naplnil, avšak jeho laxní až líný styl boje byl téměř utrpením pro oko trenéra. Většinu svých zápasů však nakonec zakončil trianglem před limitem.

Kategorie muži + junioři

1. místo Aleš Smetana

2. místo Ondřej Novák

3. místo Pavel Škarvada

Konečně ženská kategorie

Klub Ju-Jutsu Kolín má za sebou organizaci již tří turnajů, avšak na žádném se doposud nepodařilo otevřít kategorii žen. Až nyní, na tomto v pořadí již čtvrtém turnaji, jsme mohli konečně vidět ženskou kategorii. Účastnila se jí jedna zástupkyně za Ju-Jutsu Kolín a dvě z juda TJ Start Kolín. Zápasy dívek byly skutečně výbušné a divoké. Holky do sebe šly s mnohem větším nasazením, než jejich mužští kolegové a hned dva ze tří zápasů skončily před časovým limitem. Ženskou kategorii po právu ovládla Dana Vokřálová, která se ve střetu s kolínskými judistkami takticky vyhýbala boji v postoji a na zemi se snažila diktovat tempo. I tak však v prvním zápase ještě těsně před koncem prohrávala na body s Lenkou Slunečkovou. Výsledek se jí podařilo zvrátit až na poslední chvíli nasazeným arm-barem. V druhém zápase si pak poradila s Anetou Holečkovou a zápas ukončila po delším boji na zemi nasazením škrcení z pozice backmount. Mezi Anetou a Lenkou se pak rozhořel judistický souboj, kde nebylo nouze o velké množství hodů. Ze souboje nakonec vyšla vítězně o trochu šťastnější Aneta díky bodové převaze.

Kategorie ženy + juniorky

1. místo Dana Vokřálová

2. místo Aneta Holečková

3. místo Lenka Slunečková

Po turnaji následovalo příjemné vánoční posezení v nedaleké restauraci STAP. Letošní Vánoční grapplingový turnaj byl již druhým ročníkem této soutěže a my věříme, že budou pravidelně o Vánocích následovat ještě mnohé další.